Banner Page About

איך זה עובד

כדי לבחור את הכבל המתאים ליישום שלך, גרור את הסימון לגובה הרצוי

50m
165ft
150m
490ft
300m
984ft
Building1

מבנה הכבל

לצורך הגדרת כבל פלדה, יש להגדיר את קוטר הכבל, מבנה הכבל, סוג הליבה, טיב החומר, וכיוון השזירה.

מרכיבי הכבל

התיל (חוט פלדה):
זהו המרכיב הבסיסי ביותר של הכבל והוא מהווה את חומר הגלם העיקרי לייצור כבלי הפלדה.
הגדיל (גיד):
הגדיל הוא תוצאה של שזירת תילי הפלדה בשכבה אחת או יותר סביב לתיל מרכזי (גרעין).
הכבל:
הכבל מורכב משכבה אחת או יותר של גדילים השזורים סביב ליבת הכבל. כבלים חד שכבתיים הינם כבלים בעלי שכבה אחת בלבד של גדילים סביב הליבה, בדרך כלל 6 או 8 גדילים. כבלים רב שכבתיים הם כבלים בעלי יותר משכבת גדילים אחת, אלו כבלים בלתי מתפתלים.
ליבת הכבל (לב):
ליבת הכבל יכולה להיות מיוצרת מחומר סיבי או מתילי פלדה. קיימים גם סוגי כבלים ללא ליבה כלל.

קוטר הכבל

הקוטר הנומינלי של הכבל הוא קוטר המעגל החוסם את חתך הכבל.
הקוטר המעשי מוגדר כממוצע של 4 מדידות המבוצעות בשני מקומות המרוחקים זה מזה מטר אחד. בכל נקודה מבוצעות שתי מדידות במישורים ניצבים זה לזה.
המדידה נעשית בעזרת זחון (קליבר). יש לוודא שאכן מודדים את קוטר המעגל החוסם.
אנו נוהגים להשתמש בזחונים מיוחדים בעלי שפתיים רחבות המכסות 2-3 גדילים בו זמנית.
הקוטר המעשי של הכבל צריך להיות בתוך גבולות הסובלות
(Tolerance) המותרת ע"פ התקן.

ליבה סיבית (FIBER CORE)

סיבים סינתטיים:
בדרך כלל הליבה הסיבית מיוצרת מסיבים סינתטיים. ע"פ רוב מפוליפרופילן. חומר הגלם הוא חוטים (YARNS) השזורים מיריעת פוליפרופילן (FIBRILLATED FILM) מחוטים אלו אנו מייצרים את החבלים המשמשים כליבה סיבית על פי מפרטים המבוססים על ניסיון ממושך ועל פי דרישות התקנים הנוגעים לעניין.

סיבים טבעיים:
חומר גלם נוסף המשמש לייצור ליבה סיבית הוא סיבי סיזל (SISAL). אלו סיבים טבעיים המופקים מצמח האגבה. ליבה סיבית מסיזל משמשת בדרך כלל ליצור כבלי מעליות.
סוג נוסף של סיב טבעי שמותר לשימוש ע"פ התקן הוא מנילה אבל השימוש בו אינו נפוץ.
סוגים נוספים של סיבים טבעיים שהיו מקובלים בשימוש בעבר אבל אסורים ע"פ התקנים התקפים כיום הם כותנה, יוטה, פשתן ואחרים.
לסיבים הסינתטיים יש מספר יתרונות על פני
הסיבים הטבעיים, הם חזקים יותר, אינם נרקבים, פחות רגישים לחומרים כימיים וניתן לשלוט במידה רבה יותר על תהליך הייצור שלהם ולהגיע לדיוק גבוה ואחידות.

חומרי סיכה

כבל פלדה הוא "מכונה" המורכבת מחלקי מתכת (התילים) הנוגעים זה בזה ונעים אחד ביחס לשני בעת העבודה. כמו כל מכונה אחרת גם הכבל זקוק לחומר סיכה. מטרת חומרי הסיכה בכבלי הפלדה היא לתת הגנה מפני קורוזיה ולהקטין את החיכוך הפנימי בכבל ואת השחיקה הנובעת ממנו.

כל הכבלים המסופקים ע"י חרושת כבלים מסילות משומנים בעת שזירת הגדילים כך שכל תילי הכבל מצופים בחומר סיכה. בכבלים בעלי ליבה סיבית הליבה ספוגה גם היא בכמות מתאימה של חומר סיכה.

שזירה

אחת התכונות העיקריות על פיהן מוגדר הכבל הינה כיוון השזירה שלו.
כאן יש להבחין בין כיוון השזירה של התילים בגדילי הכבל לבין כיוון השזירה של הגדילים בכבל עצמו. כבל נקרא כבל ימני או בעל שזירה ימנית כאשר כיוון השזירה של הגדילים בכבל הוא ימין ושמאלי כאשר כיוון השזירה של הגדילים בכבל הוא שמאל.

מבדילים בין שני סוגים עיקריים:
שזירה רגילה (שזירה לאורך, (REGULAR LAY):
כבל שבו כיוון שזירת התילים בגדיל הפוך לכיוון שזירת הגדילים בכבל. כאשר מסתכלים על כבל כזה, רואים שכיוון התילים החיצוניים הוא לאורך הכבל. כיווני השזירה של הכבל יכולים להיות שמאל או ימין. מסמנים כבלים בשזירה רגילה בצמד האותיות sZ עבור כבל ימני ו-zS לכבל שמאלי.
שזירה לרוחב (LANG'S LAY):
בכבל כזה, כיוון השזירה של התילים בגדיל זהה לכיוון השזירה של הגדילים בכבל וניתן לראות שכיוון התילים החיצוניים הוא לרוחב הכבל. צורת שזירה זו קרויה על שם המהנדס האנגלי שפיתח אותה LANG. גם במקרה זה הכבל יכול להיות ימני או שמאלי. מסמנים כבלים אלו בצמד האותיות zZ עבור כבל ימני ו- sS לכבל שמאלי.

כאשר הכבל נמצא תחת עומס, יש לו נטייה להסתובב (להתפתל) בכיוון השזירה שלו ולהיפתח. בכבל בעל שזירה לרוחב, נטייה זו חזקה יותר מאשר בכבל בעל שזירה רגילה. בכבל בעל שזירה רגילה כיוון השזירה המנוגד של התילים והגדילים מקזזים במידה מסוימת זה את זה.

לעומת זאת, כבל בעל שזירה לרוחב עמיד יותר בפני שחיקה כאשר הכבל עובר על גלגלות מכיוון שקטע ארוך יותר של התילים נמצא במגע עם הגלגלת ולכן העומס מתחלק על פני שטח גדול יותר, הלחץ קטן ולכן גם השחיקה.

שזירה לאורך ושזירה לרוחב בהתאמה
Core

ליבת הכבל

הליבה יכולה להיות מיוצרת במספר אופנים:

  • ליבה סיבית מסיבים טבעיים או סינתטיים.
  • ליבת פלדה גדילית.
  • ליבת פלדה כבלית.
  • ליבת פלדה מקבילה.

מקנה לכבל גמישות ולכן מעדיפים את השימוש בה. כאשר העומס גבוה מאד מעדיפים להשתמש בכבל בעל ליבת פלדה שעמידה יותר בפני מעיכות ולחצים. ליבת הפלדה מגדילה את כוח הקריעה של הכבל אבל גם גורמת לכבל להיות גמיש פחות. משתמשים בכבלים בעלי ליבת פלדה גם בתנאי חום. לכבלים בעלי ליבה סיבית טמפרטורת העבודה המקסימאלית היא כ- 100°C, לכבלים עם ליבת פלדה היא עד 150°C.

ליבה סיבית מסיבים טבעיים או סינתטיים (Natural  Core-NFC or Synthetic Fiber Core-SFC):
כפי שכבר הוסבר בסעיף הנוגע לחומרי גלם, ליבה מסיבים טבעיים (sisal) משמשת בדרך כלל ליצור כבלי מעליות. לכבלים אחרים משתמשים בדרך כלל בסיבי פוליפרופילן כאשר בכבלים דקים מ- 8 מ"מ הליבה מורכבת מחוט שזור בודד או גדיל שזור מתילים ובכבלים עבים יותר הליבה מורכבת ממספר גדילים סיביים השזורים מחוטים.

ליבת פלדה גדילית (Wire Strand Core – WSC):
ליבת הכבל הנה גדיל, בדרך כלל במבנה דומה לשאר גדילי הכבל. משמשת בעיקר בכבלים דקים יחסית ובכבלים רבי שכבות (בלתי מתפתלים).

ליבת פלדה כבלית (Independent Wire Rope Core – IWRC):
זוהי ליבה הדומה בעצם לכבל, היא מורכבת מגדילים וליבה ומיוצרת בתהליך נפרד.

ליבת פלדה מקבילית (Parallel Wire Rope Core – PWRC):

ליבה זו גם היא בנויה מגדילים שזורים וליבה אבל היא אינה מיוצרת בתהליך נפרד מהכבל אלא תוך כדי סגירת הכבל. פסיעת השזירה של גדילי הכבל וגדילי הליבה שווה, מכאן שמה.

לכבלים עם ליבה כזו יש שטח חתך מתכתי גדול יותר מכבלים באותו קוטר עם ליבת IWRC, לכן גם כוח הקריעה המינימאלי גבוה יותר. בנוסף לכך ,בגלל שהמגע בין גדילי הכבל לגדילי הליבה הוא לאורך קו ולא בנקודות בודדות, מאמצי הלחיצה בין הגדילים נמוכים משמעותית. זה מתבטא בעמידות טובה יותר בהתעייפות.

ליבת פלדה מקבילה( PWRC) משפרת את עמידות הכבל בהתעייפות לעומת ליבת פלדה כבלית( IWRC) אבל לכבלים עם ליבה כזו יש נטייה חזקה יותר להתפתל תחת עומס.

כדי לייצר כבלים עם ליבה כזו נדרשת מכונה גדולה יותר, לכן בדרך כלל תחום קטרי הכבלים הניתנים לייצור הנו מצומצם יותר מאשר כבלים עם ליבת פלדה כבלית

עיצוב מוקדם (PRE-FORMING)

בכבל מעוצב מראש( PRE-FORMED), תוך כדי תהליך השזירה של הכבל, הגדילים מעוצבים לצורה הלוליינית שלהם בכבל. תהליך עיצוב זה מקטין כמעט לחלוטין את נטיית הגדילים בכבל להיפתח ומפחית את המאמצים האלסטיים בתילים המרכיבים את הגדילים. תהליך זה נותן מספר יתרונות:

  • הגדלת אורך החיים של הכבל – הפחתת המאמצים הפנימיים בתילים משפרת את עמידותם בהתעייפות.
  • מניעת הזדקרות תילים קרועים – בכל כבל נקרעים תילים תוך כדי עבודה. בכבל שאינו מעוצב מראש, תילים אלו מזדקרים החוצה ,פוגמים בתילים השכנים ועלולים לגרום לפציעות כאשר מטפלים בכבלים.
  • ביטול נטיית הכבל להיפתח כאשר חותכים אותו. כאשר חותכים כבל שאינו מעוצב מראש הוא נפתח ומתפרק למין "מטאטא". כדי למנוע זאת יש לקשור את קצה הכבל בחוט ברזל מספר פעמים. בכבל מעוצב מראש אין נטייה כזו וכאשר חותכים אותו הוא נשאר שלם. למרות זאת יש לקשור את קצה הכבל כדי למנוע את פרימתו עקב מכות או טלטולים. בכבלים דקים ניתן ללפף סרט דביק במקום לקשור בחוט תיל.

פרט למספר מבנים מיוחדים וכבלים לשימושים מיוחדים, כל הכבלים מתוצרת מסילות הינם מעוצבים מראש.

נתונים הנדרשים בעת הזמנת כבלים

  • קוטר נומינלי.
  • מבנה הכבל.
  • סוג הליבה.
  • חוזק נומינלי של התילים.
  • טיב: {שחור | גלוון רגיל (משוך) | גלוון עבה חם | פלב"מ | אחר.}
  • סוג השזירה: {ימין | שמאל}, {רגילה | לרוחב}.
  • עיצוב מוקדם: מעוצב (preformed) | בלתי מעוצב (Non-preformed).
  • סוג השימון.
  • אורך הכבל ומספר היחידות הנדרש.
  • צורת האריזה הדרושה.
  • יעוד הכבל.
  • אביזרי קצה אם נדרשים, סוג וגודל.

אחסון, הובלה, התקנה ואחזקה של כבלי פלדה

אחסון:
רצוי לאחסן כבלים בתוך מבנה, אם אין ברירה אלא לאחסנם בחוץ, יש לדאוג לכיסוי הכבלים להגנה מפני גשם ואבק.יש להימנע מהנחת תופים או חבילות כבל ישירות
על הרצפה, תמיד רצוי להגביה אותם קצת כדי
להרחיקם מרטיבות.

הובלה:
יש להיזהר מפגיעות בכבל שעלולות להיגרם בעת ההובלה על ידי עצמים בולטים, מלגזה וכ"ו. כאשר
מגלגלים תוף יש לוודא שאין בדרך שום עצמים בולטים שעלולים לגרום לפגיעה בכבל. יש להימנע מגלגול
הכבל בחול או בוץ. גורמים אלו נדבקים לשימון המצפה את הכבל ויגרמו לשחיקה מוגברת בעת העבודה.

אחסון לא נכון
אחסון נכון

התקנה:
כאשר מעבירים את הכבל מהתוף או החבילה למתקן בו הוא אמור לשמש, יש להקפיד לעשות זאת בצורה
נכונה. התקנה לא נכונה תגרום להכנסת פיתולים לכבל, יצירת "עיניים" וגרימת נזק בלתי הפיך כבר בעת
ההתקנה.
במידה ונוצרה "עין", אסור לנסות לפתוח אותה ע"י פיתול בכיוון הפוך אלא רק ע"י שחרור קצה הכבל וסיבובו
עד להוצאת כל הפיתולים ופתיחת הלולאה.